Пътешествия

Горска пътека на приказките

В летните жеги, когато всички се чудим как да се разхладим малко, без това непременно да значи да стоим затворени в една стая с климатик, “Пътеката на приказките край Враца е перфектното място, което запленява и малки, и големи. Тя се намира на около 20 км от град Враца, вляво от главния път в посока пещерата Леденика и хижа „Пършевица“. Входът й е непосредствено до почивна база „Горски дом“, откъдето започват и два други екомаршрута –„В света на екологията“ и „Горска пътека на здравето“(открита през февруари 2013 г.), всички стопанисвани от Община Враца.

3Горската пътека на приказките е изградена през 2001 година и става една от най-посещаваните забележителности на територията на парка. Тя е предпочитана както от ученически групи, така и от семейства и индивидуални туристи. Обновения вариант на пътеката ще изненада посетителите с нови приказни герои, истории с неочакван край и занимателни игри. Основна тема, която води малките посетители в гората е, че за разлика от приказните герои, в планината няма „лоши” животни. Мечката, вълка дори и змията имат своята роля в горската система и всички те помагат за поддържането на природното равновесие.

2Веднъж щом преминете входа и се запознаете с приятното джудже, приканващо ви да поемете на приказно пътешествие заедно с Червената шапчица, ви предстоят около два часа игри и приключения. По–нататък по маршрута ви очакват още много истории за горски обитатели като хитрата лисица, Големия вълк, мишчицата Гризла, съоръжения за катерене, поставящи малчуганите в екстремни ситуации, лабиринт от мостчета и стълби, водещ към красива панорамна гледка и поучителни послания, напомнящи колко важно е значението на националните ценности. През цялото време компания ви правят мелодичните песни на птиците (които дори имат свое място за Горски концерт), усмихнатите дървета и фигурите на приказни герои. Друга голяма атракция е къщичката на баба Яга, която се харесва изключително много на малчуганите, къщичка на приказните герои, фото рамка, сцена за приказен театър и кътове за отдих и игри.

4   6

Пътеката на приказките е един приятен маршрут не само за децата, но и за цялото семейство и е перфектна за неделен ден. Ако пък живеете в северозападна България, то определено не трябва да я пропускате.

Източник: vr-balkan.net

Comments are closed.