Технологии

Отпушване на канал – 3 начина

Пускате водата, за да се измиете, а мивката започва да прелива. И сега?!? Започвате да се ядосвате, изпадате в паника, започвате да ровите в интернет и да търсите специалист. А всъщност, изобщо не трябва да се тревожите. На всеки един от нас му се е случвало да има запушен канал у дома. Нужно ли е всеки път да викате специалисти? Нужно ли е всеки път да тичате до магазина за поредния вреден препарат? Вече не! Можете сами да се справим и то с продукти, които ги имате налични в къщи.

Оцет и сода за хляб

Както вече добре знаете тези два продукта –  содата за хляб и оцета, са напълно безвредни при почистването, но също така са незаменими в домакинската работа. Изсипете една чаена чаша сода върху запушения канал, след което добавете половин чаена чаша винен оцет отгоре. Веднага след това сложете отгоре плоска чиния, за да може содата и оцета хубаво да слязат надолу в канала. Изчакайте 30-40 минути да подействат, но не повдигайте и не местете чинията от канала. Докато чакате включете каната за топла вода или си загрейте в тенджера на котлона около 2л. вода. След като сте изчакали достатъчно време дигнете чинийката и залейте канала с врялата вода и след това пуснете кранчето с топлата вода да тече още 2-3 минути.

Веро и лимонов сок

Причината, поради която верото се справя така добре с отпушването на каналите е, че има хлъзгава текстура. Това помага при премахването на натрупаната замърсеност в тръбите. Разтворете 1л. веро в 3л. гореща вода. Добавете сок от 2-3 лимона и след това изсипете върху канала получения разтвор. Оставете за една нощ да подейства верото и лимоновия сок. На сутринта загрейте 2-3 л. вода и ги изсипете в канала.

Кока-Кола

Да, истина е! Въпреки, че звучи малко налудничаво Кока-Кола-та има доста интересни и странни приложения и в домакинството. Купете от магазина една бутилка от 2л. и я изсипете върху канала. Изчакайте 1-2 часа и стоплете 2-3л. вода, след което залейте канала.

Бъдете сигурни, че горе посочените начини, не само ще отпушат канала, ще го дезинфекцират, но и ще изгонят и лошите миризми. Важното нещо, което трябва да запомните е, че е нужна профилактика на каналите. Препоръчително е на 2-3 седмици да ги почиствате. Можете да използвате утайка от кафе, за да предотвратите натрупването на микроби и отпадъчни продукти. Изсипете една шепа от утайката от кафе и след това пуснете силна струя гореща вода. Освен, че ще имате чист канал, но и ще неутрализирате лошата миризма.

Comments are closed.