Здраве

Покълналите семена-извор на здраве

Ползите от консумацията на покълнали семена са известни още от древността. Азиатските народи имат хилядолетна традиция в приготвянето им и кълновете и пониците са били част от ежедневната храна им. В Европа се проявява интерес към тази храна едва отскоро.

Изобщо не е трудно да отгледате кълнове, с които да обогатите менюто си. Необходимо е само да спазвате няколко прости, но основни правила и ще си осигурите на трапезата прясна и здравословна жива храна. Никакви хранителни добавки и синтетични витамини не могат да заменят всички важни витамини, минерали и микроелементи, които ще получите от покълналите семена. Уникалното в покълналите семена е, че представляват концентрат от напълно усвоими биовитамини, минерали, микроелементи, ензими и фибри.

Можете да ги използвате чисти, вместо салата или като добавки на салати, сандвичи и сосове. На практика можете да ги консумирате с всичко. С кълновете можете да си поръсите и супа. Това е отлична  възможност готвената храна да се съчетае със сурова и по този начин да се предотврати хранителната левкоцитоза. При консумация на готвени храни, които са бедни на ензими, количеството на белите кръвни телца се увеличава, а това постепенно изтощава имунната система на организма.

 

Консумацията на кълнове има хилядолетна традиция.

Кълнове можете да добавите и в супа. На снимката – морковена супа с нарязан магданоз и кълнове от боб мунг.

При покълването на семената рязко се увеличават усвоимите минерали и микроелементи. Аминокиселините съответно взаимно се допълват и са готови за абсорбция. Скорбялата се трансформира в прости захари, които организмът преработва с лекота. Освен това се разгражда фитиновата киселина и други затрудняваяи храносмилането вещества.

Всички тези благотворни ефекти се запазват и след като покълналите семена се сварят на пара за около две минути.

Най-често използваните семена за покълване са от люцерна, сминдух, кресон, боб мунг, репички, черна ряпа, броколи, синап и др.

Изпробвайте различни видове и открийте своя вкус.

Comments are closed.